Sterker worden waar het pijn doet Voel- en doeboek over TRAUMA. Sterker worden waar het pijn doet is een PRACHTIG voel- en doeboek over TRAUMA. Trouwens 'n we sjilt niks (is een Bilzers dialect ‘aan wie scheelt niets’… ) om maar aan te geven dat ieder van ons het boekje eigenlijk eens zou moeten lezen. Ik ben tegelijkertijd blij én ook een beetje fier op het feit dat ik het genoegen en de eer had om samen met Ybe, als allereerste lichting, een opleiding conflictbemiddeling bij Diana Evers (Mediv) te hebben gevolgd … Tjonge wat hebben we samen mogen oefenen, leren én vaak met onze mond opengestaan … en ja, Ybe was toen al héél erg goed.
Dat ze dit prachtig boek heeft kunnen maken verrast mij dus niet… of liever… het verrast mij eigenlijk wel, maar dan vooral omdat het echt zo mooi en goed is én omdat het in ‘n eenvoudige mensentaal, met mooie tekeningen heel veel informatie geeft. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd. In mijn rol als familiebedrijf adviseur kom ik -ook al zou je het niet denken- vrij vaak mensen, families tegen met een trauma.
Een trauma bij ouders (overdragers) en/of kinderen (opvolgers) opgedaan tijdens hun kindheid (of later) en waar – zo blijkt later in het opvolgingsproces dat ik begeleid – hun trauma een grote en soms zelfs verwoestende impact kent waardoor een opvolging zeer pijnlijk en soms omwille van dit alles niet (meer) mogelijk is. Uiteraard met alle kwalijke gevolgen voor het bedrijf, de werknemers en de familie. Het is dus voor mij een mooie bijkomende hulpbron en ik heb al verschillende mensen (ondernemers) het boek kunnen aanraden.
Het woord trauma is, zo lees in de eerste pagina’s, een synoniem voor psychische pijn: alle kwetsuren, klein of groot, die ons vanbinnen doen ineenkrimpen, alle pijntjes en pijnen die van ons GEKWETSTE MENSEN, GEKWETSTE ZIELEN maken. Er bestaat geen objectieve meetmethode voor trauma. De scheiding tussen ‘levensbedreigend’ of ‘bedreigend voor de psyché en ‘niet bedreigend’ is ARTIFICIEEL.
Lees het volledige artikel hier.